Популярни публикации

четвъртък, 15 март 2012 г.

Представяне на нашата биоферма

  

  Здравейте, приятели,

 

От 6 години отглеждаме у дома си за собствена консумация зеленчуци по био-методи, без използване на химични препарати и торове. Преди две години решихме да разширим тази дейност и да произвеждаме зеленчуци в по-големи количества за всички, които желаят да се хранят с истинска храна. След дълго търсене закупихме 6 дка земеделска земя до Стара Загора, която не е обработвана последните 5-6 години, и я сертифицирахме за био-производство чрез "Балкан Биосерт" - гр. Пловдив. Две години опитвахме да създадем група, на която да продаваме продукцията си на цени, равни на тези от пазара, но за съжаление групата бе твърде малка и голяма част от продукцията ни отиде или по други градове, или при отглежданите във фермата ни кокошки, от което яйцата им станаха чудесни. Това обаче не ни отчая и миналата година отново започнахме със същия ентусиазъм. Наблегнахме отново на основните зеленчуци и подправки - салати, репички, лук, тиквички, домати, краставици, пипер, зеле, разнообразни подправки - магданоз, копър, босилек, чубрица, както и зимни салати - предимно червено цвекло и ряпа. За съжаление сушавата година, липсата на качествена работна ръка и нуждата от поливане с бензинов агрегат уби продукцията ни изцяло. Това не ни отчая и миналата есен засадихме 4 от тези шест дка с лешници, 1 дка с други овошки и тази година ще отглеждаме зеленчуци само на един декар, предимно тикви и червено цвекло.


Разширихме малко кокошето царство, добавихме нови животинки - токачки и патици, така че продължаваме да предлагаме пресни и екологични яйца. Добрата новина е, че успяхме да закупим нова земя, на която тази година есента ще създадем нови насаждения от лешници, бадеми и орех. Още по-добрата новина е, че поставихме, надяваме се, началото на проект, за който мечтаехме и работихме последните няколко години, а именно - създаване на напълно завършена био-ферма с къщички за гости, зеленчукова градина и разнообразни животни. Почти финализирахме сделка, с която закупуваме 11 дка земя, отдалечена от натоварени пътни артерии и далеч от всякакви индустриални замърсители, на която още тази година ще започнем работа по създаване на фермата.

Продукцията, която произвеждаме, не е ранна - не ползваме оранжерии, защото искаме зеленчуците ни да узреят по естествен начин, на слънце. Тя не е и дълготрайна - откъсваме плода едва когато е узрял, а не го оставяме да зрее в щайги, и го предлагаме пресен. Не наемаме магазин и продавачи, а доставяме директно на клиентите си, за да може цената да остане достъпна за всеки - нашата печалба е удовлетворението на клиентите и удоволствието да им предоставим чиста и естествена храна.



Продукцията, която произвеждаме, не е ранна - не ползваме оранжерии, защото искаме зеленчуците ни да узреят по естествен начин, на слънце. Тя не е и дълготрайна - откъсваме плода едва когато е узрял, а не го оставяме да зрее в щайги, и го предлагаме пресен. Не наемаме магазин и продавачи, а доставяме директно на клиентите си, за да може цената да остане достъпна за всеки - нашата печалба е удовлетворението на клиентите и удоволствието да им предоставим чиста и естествена храна.



 
 Ако желаете да ползвате нашата продукция, можете да ме намерите на тел. 0878/180303,  0899/888131 или да ми пишете на slavi_kotarov@abv.bg или prestige_bio@abv.bg
 
 

6 коментара:

  1. Чудесно!
    Дай,боже повечко такива ферми около всеки град!
    Организирай си добре нещата и пращай насам,към София кошници с продукция,докато си създадеш клиенти в града си!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Всичко изглежда чудесно на снимките, а сигурно е и толкова вкусно :) Някакви доставки за София? Би било чудесно да имате някакво място тук, което да зареждате редовно...

    ОтговорИзтриване
  3. Супер!
    Какви са плановете за София?

    ОтговорИзтриване
  4. Миналата година направихме доставки на червено цвекло за групата "Хранкооп" в София, така че и тази година мисля, че няма да е особен проблем. Въпрос на организация обаче е получаването, в смисъл - добре е да има създадена група от познати, от които единия да се ангажира да посрещне продукцията и да я разпределя на място сред другите в групата, иначе единични доставки ще излизат доста скъпо откъм транспортни разходи.

    ОтговорИзтриване
  5. Направи една тема тук http://forum.stz-bg.com.Доста заралии посещават форума всеки ден.Успех!

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления за ентусиазма! Прочетох повечето от статиите в блога ви, интересни и полезни са. Бих искал да науча повече за старта ви - как се почва една биоферма, какви знания, ресурси, пари и пр. са нужни? Просто има голяма нужда от специализирана литература, с конкретика, но все още такава, касаеща българските условия, липсва. Виждам насочвате се към овощни култури - бихте ли споделили по-подробно за неудачите свързани с целия кръг от отглеждане до реализация на другите култури, и съответно - за предимствата и/или удобствата при овощните? Отворени ли сте за споделяне на опита си с други като мен например, не задължително чрез този или друг сайт, а на място да речем? Може да ми пишете и на mitologix@gmail.com!

    ОтговорИзтриване